Den 16. januar 2012 skal jeg til den sidste eksamen og derefter starter et helt nyt kapitel i mit liv. Indtil nu har det handlet om at få drømme uddannelsen og forberede sig til et arbejdsliv. Alt har været tilrettelagt efter, at man har været studerende og man har på en måde vænnet sig til mange timer på skolebænken, fritidsjob og en presset økonomi. Nu er det slut og man står ved en skillevej og skal til at tage nogle vigtige beslutninger.

Man begynder at stille sig selv spørgsmålet om hvad det er man vil med fremtiden og hvad man vil opnå. I min situation er der flere muligheder for hvilken vej det skal gå i fremtiden men også mange andre faktorer end min egen lyst der spiller ind. I disse første dage af januar 2012 er vi stadig i en finanskrise der gør at der i langt de fleste brancher er beskedne job muligheder. Så hvad hvis jeg ikke når at finde et job inden jeg er færdiguddannet og får en løn 1. februar, hvor det er slut med SU?

Som studerende der nærmer sig afslutningen på sin uddannelse er det naturlige valg ofte at melde sig ind i en A-kasse og søger dagpenge i perioden efter man er færdiguddannet for at være sikret i en situation hvor man ikke finder det rette job.

A-kassen reder dagen

Som studerende er det gratis at være medlem af de forskellige A-kasser og der er derfor ingen udgifter imens man er på SU. For at blive berettiget til dagpenge fra dag ét er det at krav at du har været medlem af en A-kasse i mindst 1 år inden uddannelsen afsluttes. Som mange andre er dette ikke noget jeg har været opmærksom på og er derfor ikke berettiget til dagpenge.

Der er dog den mulighed at hvis man melder sig ind i en A-kasse senest 14 dage efter endt uddannelse vil man kunne modtage dagpenge efter en ”karantæne”  på 4 uger. Det vil altså sige at selv om jeg skulle være så uheldig ikke at finde et job er jeg stadig sikker på at kunne betale husleje og få mad på bordet.

Nu er der i hvert fald sikkerhed for økonomien de efterfølgende måneder, men hvad så nu? Nu skal der arbejdet på at finde en anden fast indtægtskilde,  men mere om det i næste indlæg.

Hvis i har erfaringer med dagpenge efter endt uddannelse må i meget gerne kommentere her under indlægget.

De bedste hilsner

Thomas Holst Frederiksen

Share →

2 Responses to Færdiguddannet, hvad så nu?

 1. Tholst siger:

  Det er måske ikke helt ligegyldigt lige at nævne at dagpenge er bagudbetalt (modsat SU). Det betyder at der i alt vil være ca. 2 mdr. hvor der ikke er anden indtækt. Hvordan andre vælger at læse det er en ting, men jeg er i den situation at jeg får udbetalt løn fra studiejob i disse 2 mdr. så jeg overlever 🙂

  Alternativet for andre uden studiejob er: Find et job, hjem og trygle mor og far, få kontanthjælp eller ud og saml flasker. Faktum er at pengene skal skaffes på den ene eller anden måde… Så sørg nu for at være på forkant og vær forberedt!

  Mvh Thomas 🙂

 2. Monsar siger:

  Hej

  Interessante tanker du gør dig. Jeg er selv færdiguddannet til januar, og har netop meldt mig ind i ASE. Kravet om at man skal have et studiejob, og være medlem i et år, er begge blevet ophævet. Man kan få dagpenge fra dag et af uden at have været medlem i mere end 1 måned nu. Tror det er staten, der har ændret vilkårene og kravene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.